“Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte cu 3-4 procente în a doua parte”, a declarat şeful misiunii FMI în România într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV. Jeffrey Franks a subliniat în acelaşi timp că aceste eventuale creşteri depind de evoluţia economiei.
"Cred că discutăm despre o mărire modestă, eventual în acord cu inflaţia, poate un pic mai mult. Dar va trebui decisă în funcţie de evoluţia bugetului. Trebuie să vezi ce spaţiu de manevră există, dar este clar că nu intră în discuţie o mărire importantă. Poate ceva care să compenseze inflaţia, în jur de 3-4%", a spus Franks. Şanse mici pentru măriri de pensii şi salarii Jeffrey Franks, Şeful misiunii FMI în România
Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor şi nu face nicio referire la indicii de majorare a acestora sau a salariilor.
“Trecerea României la moneda euro în 2015 este un proiect posibil, dar cam ambiţios”, mai spune şefului misiunii FMI în România, care lasă să se înţeleagă că, în condiţiile economice actuale, este puţin probabil ca România să intre în zona euro în 3 ani.
Jeffrey Franks spune însă că observă, comparând cu un an sau doi în urmă, o ameliorare a activităţii economice în România şi are sentimentul că "hopul" a fost trecut.
"Mergând pe străzile Bucureştiului şi făcând comparaţia cu un an, doi în urmă, observ o ameliorare a activităţii economice. În loc să văd magazine care se închid, văd magazine care se deschid. Cred că există sentimentul că am trecut hopul", a declarat Franks.
“Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte cu 3-4 procente în a doua parte”, a declarat şeful misiunii FMI în România într-o emisiune difuzată duminică de