Stadiul lucrărilor de restaurare ale clădirilor istorice şi cele de cercetare din siturile arheologice din zona Roşia Montană au fost printre obiectivele celei de-a cincea reuniuni de lucru a Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană (GIMPCRM), ce a avut loc sâmbătă. Cele două clădiri ale vechii şcoli şi fosta primărie din localitate sunt în plin proces de restaurare, în urma căruia, pe baza unui proiect de colaborare între Consiliul Local Roşia Montană şi RMGC, acestea vor deveni unităţi hoteliere.
După cum susţin reprezentanţii GIMPCRM, cele două imobile presupun lucrări de restaurare foarte complexe, finalizarea lor fiind estimată pentru vara anului viitor când, în urma discuțiilor avute cu autoritățile locale, urmează a fi transformate în unități hoteliere. Proiectul este gândit ca un parteneriat între RMGC si Consiliul Local Rosia Montană și își propune să acopere un gol existent în localitate, prin lipsa unor spaţii de cazare de calitate.
Reuniunea Grupului a avut loc ca parte a procesului de monitorizare a cercetărilor arheologice și a lucrărilor de restaurare a clădirilor istorice desfășurate în localitate, în cadrul programelor de patrimoniu derulate de către “Roșia Montană Gold Corporation” (RMGC).
Lucrările de restaurare a clădirii vechii primării a localității sunt coordonate de arh. Mircea Sabău Tătar, Grupul recomandând demararea procesului de întocmire a dosarului de clasare a clădirii ca monument istoric. În ceea ce priveşte lucrările de cercetare arheologică, membrii GIMPCRM au vizitat galeria Cătălina-Monulești unde, împreună cu dr. Beatrice Cauuet și dr. Paul Damian, au analizat stadiului actual al acestora și oportunităţile de amenajare spre vizitare a galeriei, precum și situația depozitului de artefacte și arhiva cercetărilor arheologice desfășurate în zonă. Specialiștii din cadrul GIM