Oamenii de ştiinţă au făcut un pas important în descoperirea unui "Sfânt Graal al medicinei": un leac împotriva coşurilor, care afectează milioane de adolescenţi din întreaga lume.
Cercetătorii de la Universitatea California din San Diego (SUA) lucrează cu Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pentru a crea un tratament care ar putea fi disponibil în cinci ani.
În loc să se concentreze pe eliminarea bacteriei care produce coşurile (P-Acnes), cum fac actualele medicamente, noul vaccin va încerca să neutralizeze proteina produsă de respectiva bacterie.
Coşurile se formează atunci când glanda sebacee produce prea mult sebum, hidratantul natural al pielii, iar acesta blochează porii. În acel moment, proteina de mai sus începe să omoare celulele pielii, iar corpul reacţionează prin inflamarea zonei respective şi prin producerea de celule albe în exces. Acest lucru determină apariţia coşurilor.
Experţii, care au făcut teste pe urechile şoarecilor, au reuşit să creeze anticorpi care "dezactivează" proteina. Experimentul a relevat că urechile şoarecilor trataţi s-au inflamat mult mai puţin decât ale celor "obişnuiţi".
20% dintre adolescenţi nu pot scăpa de coşuri
Cercetătorii au mai descoperit că sistemul imunitar al şoarecilor poate fi stimulat să producă propriii anticorpi care să neutralizeze proteina.
Daily Mail scrie că, spre deosebire de majoritatea vaccinurilor, care previn o boală şi nu o tratează, vaccinul pentru coşuri va fi administrat după apariţia acestora. În acest stadiu al cercetării, nu se ştie încă la ce intervale va trebui făcută injecţia.
Opt din zece adolescenţi suferă de coşuri, iar, în prezent, piaţa globală a medicamentelor împotriva coşurilor este estimată la 2,2 miliarde de euro anual.
Deşi există multe tratamente, ele sunt ineficiente pentru 20% dintre adolescenţi. Cel mai p