Băncile de celule stem, chiar dacă acţionează legal, profită de pe urma unui gen de paranoia a viitorilor părinţi, arată o investigaţie realizată de jurnaliştii de la "Daily Mail". Jurnaliştii au consultat oameni de ştiinţă care s-au ocupat de cercetare în domeniul celulelor stem.
"Nu au fost nicăieri publicate exemple în care sângele din cordonul ombilical al unui nou-născut să fi fost folosit pentru tratarea leucemiei - una dintre bolile cele mai menţionate în materialele publicitare ale băncilor de celule stem", scrie "Daily Mail".
Potrivit publicaţiei, s-au înregistrat numai două cazuri de transplant de celule stem între fraţi, în cazul copiilor cu talasemie, o boală ereditară, efectuate în Singapore şi respectiv Germania.
"Există multe promisiuni vizând tratamente viitoare, dar acestea tind să fie bazate pe teste clinice preliminare, iar dacă un copil s-ar îmbolnăvi astăzi, în multe cazuri, nu există tehnologia necesară pentru a folosi celulelel stem recoltate la naştereŢ, mai scrie publicaţia britanică.
"Există multe dubii"
De fapt, unii specialişti consideră că reintroducerea sângelui recoltat din cordonul ombilical în corpul copilului ar putea mări şansele de recidivă a unor boli-pentru că celulele cauzatoare de boli sunt şi ele păstrate împreună cu celulele stem folositoare.
"Părinţii sunt îngrijoraţi că, dacă nu păstrează celulele stem ale copilului lor, nu îi dau cea mai bună şansă de a fi sănătos pe viitor", spune Dickinson Cowan, medic obstetrician şi ginecolog. "Nu aş recomanda acest lucru", contiună el.
De aceeaşi părere este şi Tim Hardingham, profesor de Biochimie la Universitatea Manchester. "Există încă foarte multe dubii în privinţa a ceea ce poate fi făcut cu sângele din cordonul ombilical", spune el.
Băncile sunt uşor de găsit pe internet, iar îngheţarea şi păstrarea celulelor stem costă circa 2.000 de eu