Agenţia nucleară a ONU (IAEA) a anunţat, vineri, că au fost detectate niveluri scăzute de particule radioactive în Cehia şi Germania.
Ulterior, Ungaria, Slovacia, Austria şi Suedia au raportat şi ele urme de iod-131 în atmosferă, însă tot în cantităţi foarte mici, care nu pun în pericol sănătatea oamenilor.
În schimb, oficialii din Spania, Rusia, Ucraina, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Polonia şi Norvegia susţin că nu au detectat niveluri anormale de radiaţii. Iar România nu a raportat niciun incident la centrala sa nucleară (de la Cernavodă), scrie Daily Mail.
IAEA anunţa, vineri, că nu se ştie exact de unde provin particulele radioactive, dar că acestea cu siguranţă nu sunt de la centrala Fukushima din Japonia.
Acum, Daily Mail vine cu două explicaţii absolut halucinante despre sursa de provenienţă a particulelor de iod-131.
Nebuloasa Tarantula
NASA a dat publicităţii mai multe imagini ale nebuloasei Tarantula, aflată la 160.000 de ani-lumină de Pământ (circa 1,5 miliarde de miliarde de kilometri), care ar produce radiaţii intense şi vânturi foarte puternice. NASA spune că nebuloasa este sursa radiaţiilor detectate pe Pământ.
"Radiaţiile provin din excreţiile pacienţilor"
Profesorul Malcolm Sperrin, unul dintre directorii Spitalului Berkshire din Marea Britanie, are însă o altă variantă.
"Cel mai probabil, iodul provine din excreţiile pacienţilor aflaţi sub tratament medical. De obicei, aceştia sunt intens monitorizaţi, însă, inevitabil, se mai eliberează iod în mediul înconjurător. Însă, cu siguranţă, nivelul acestuia este foarte scăzut şi nu reprezintă o problemă", a spus Sperrin.
Alţi experţi susţin că radiaţiile, descoperite de două săptămâni, ar mai putea proveni din transportul de substanţe nucleare, dar şi din laboratoare medicale, spitale sau chiar submarine nucleare.
Nu cen