Autorităţile maghiare au aprobat o propunere prin care construcţia de centre comerciale cu o suprafaţă mai mare de 300 de mp va fi interzisă temporar, scrie Wall Street Journal.
"Scopul este ca industria retailului să se schimbe în bine", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Andras Gizo-Szasz. El a precizat că 69% din cifra de afaceri a retailului din Ungaria este controlată de doar 1% dintre comercianţi, mai exact marile corporaţii internaţionale. Astfel, retailerii mici, deşi reprezintă 99%, controlează doar 31% din piaţă.
Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012 şi îşi va păstra valabilitatea timp de trei ani.
Excepţiile vor fi aprobate numai de ministrul ungar Economiei, Gyorgy Matolcsy, după analizarea de către un comitet de specialitate a planurilor de investiţii.
Ideea nu este nouă, ea aflându-se pe masa guvernanţilor din vara acestui an.
Totuşi, criticii spun că este o "normă fără sens", care va duce la pierderea multor locuri de muncă într-un sector, cel al construcţiilor, şi aşa încercat de criza financiară. "Un centru comercial creează, în medie, 1.000 de locuri noi de muncă, în timp ce un hypermarket - doar 400-500 de oameni", a declarat reprezentantul unui grup de interese ale dezvoltatorilor şi proprietarilor de malluri.
Sectorul imobiliar din Ungaria se clatină, înregistrând o scădere de 12,3% în ultimul an. În acelaşi interval, numărul contractelor s-a redus cu 37 de procente.
Autorităţile maghiare au aprobat o propunere prin care construcţia de centre comerciale cu o suprafaţă mai mare de 300 de mp va fi interzisă temporar, scrie Wall Street Journal.
"Scopul este ca industria retailului să se schimbe în bine", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Andras Gizo-Szasz. El a precizat că 69% din cifra de afaceri a retailului din Ungaria este contro