Pentru a-şi acoperi deficitele, autorităţile locale din mai multe oraşe americane, printre care Miami, au realocat ilegal bani cu întrebuinţări clare – modernizarea infrastructurii, investiţii – pentru a plăti salarii sau pentru a achita facturile spitalelor.
Atunci când recesiunea a sugrumat veniturile oraşului Miami, oficialii au folosit fără să stea pe gânduri fondurile pentru investiţii pentru a-şi acoperi deficitele.
Acum, o anchetă amplă desfăşurată în mai multe state americane – California, Michigan şi Oregon – a scos la iveală mai multe situaţii de deturnare de fonduri.
Decizia autorităţilor din Miami a dus la demararea unei anchete federale şi la începerea unei acţiuni în instanţă.
În Statele Unite funcţionează fonduri speciale de investiţii, care vând obligaţiuni pentru a finanţa modernizarea infrastructurii rutiere sau a sistemelor de canalizare.
Autorităţile au îngheţat însă investiţiile şi au folosit banii pentru a acoperi deficitele din sistemul public, transmite „The Wall Street Journal“. Mulţi dintre cei care deţin astfel de obligaţiuni au intentat deja procese împotriva municipalităţilor. Acestora li s-a alăturat fostul director pentru buget al oraşului Miami, care susţine acum că a fost concediat pentru că a cooperat cu Comisia pentru Schimburi şi Valori Mobiliare (SEC, organul de reglementare a sectorului financiar american) şi cu FBI de la demararea anchetei.
Apoi, la sfârşitul lunii octombrie, şi fostul auditor al oraşului a dat în judecată oraşul, susţinând că a fost concediat după ce a semnalat probleme în acest sens şi „a participat, la cererea SEC, la o anchetă cu scopul de a stabili dacă oraşul Miami s-a angajat într-un comportament echivalent cu frauda în ceea ce priveşte obligaţiunile municipale emise“.
„Dacă mă făceam că nu văd, încă mai aveam un loc de muncă“, a declarat V