La aproape două săptămâni de la pronunţarea sentinţei prin care instanţa a obligat CET-ul Electrocentrale SA Galaţi să distribuie agent termic primar către distribuitorul local Apaterm SA, gălăţenii dârdâie în apartamente, încercând să se încălzească cu aeroterme, calorifere electrice, reşouri. S-a revenit la situaţia de înainte de 1989, când gălăţenii se încălzeau cu aceleaşi „echipamente", plus celebra „haină în plus", recomandată de autorităţile comuniste.
Acum, criza e provocată de faptul că Electrocentrale nu distribuie agentul termic la debitul şi parametrii tehnici necesari pentru funcţionarea sistemului. În condiţii de iarnă, Electrocentrale ar trebui să livreze 5.500 mc/oră, dar acum debitul e livrat la jumătate, adică numai 2.900 mc/oră. Conducerea Apaterm a cerut o mărire a debitului, la cel puţin 3.900 mc/oră, dar cum Electrocentrale a refuzat acest lucru, sistemul de încălzire centralizată funcţionează în regim de avarie.
Apoi, agentul termic e livrat la temperatura de 70-75 de grade. Deoarece nu pot fi asigurate simultan încălzirea şi apa caldă menajeră, în cartierele Micro 19, Micro 20 şi Port e furnizată în timpul zilei numai apa caldă, iar în timpul nopţii numai căldura. Sunt afectate de situaţie 82.700 de apartamente şi şcolile şi grădiniţele racordate la sistemul centralizat.
Situaţie fără ieşire
Conducerea Electrocentrale susţine că nu poate mări debitul şi temperatura agentului termic pentru că Romgaz a refuzat să mărească debitul de gaze naturale furnizate. Pentru a plăti, Electrocentrale ar trebui să încaseze ceva bani de la Apaterm. Apaterm SA este în reorganizare judiciară, iar criza a afectat serios capacitatea regiei locale de a încasa datoriile istorice de la asociaţiile de proprietari, ajunse la 81 milioane lei. Totuşi, potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, Apaterm a achitat suma necesară pentru încălzirea î