Zona euro are de parcurs un teren minat în următoarele câteva săptămâni, pentru a supravieţui celei mai periculoase faze a crizei datoriei suverane, susţin bancherii şi factorii de decizie politică.
Guvernele Uniunii Europene au timp până la Summitul din 9 decembrie să găsească o strategie mai îndrăzneaţă, mai convingătoare şi cu un sprijin financiar vizibil.
"Până pe 9 decembrie, Germania trebuie să decidă ce pune pe masă pentru a salva euro, iar alţii, în special francezii, trebuie să demonstreze cât de departe sunt dispuşi să meargă pentru a îndeplini cerinţele Germaniei," a spus un înalt oficial al UE, citat de Reuters.
Cancelarul german Angela Merkel cere o integrare mai puternică a statelor membre zonei euro şi modificări ale tratatului UE, pentru a acorda autorităţilor europene dreptul de a pune în aplicare disciplina fiscală în statele aflate în derivă. Merkel nu a făcut public ceea ce este pregătită să ofere în schimb, în timp ce preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, pare a face tot posibilul să-i limiteze opţiunile, opunându-se tuturor soluţiilor aduse în discuţie.
Pe termen scurt, indicatorul cheie ce trebui urmărit este dacă Italia şi Spania îşi găsesc cumpărători pentru obligaţiunile lor la un preţ sustenabil, fără a fi nevoite să recurgă la fondul de salvare al zonei euro sau la Fondul Monetar Internaţional. Dar în contextul în care băncile europene renunţă la deţinerile de obligaţiuni suverane din zona euro pentru a limita expunerea la ţările vulnerabile financiar şi pentru a îndeplini cerinţele mai mari de capital, nu este clar cine va cumpara muntele de datorii.