Designerul Philippe Guilet a prezentat, săptămâna trecută, conceptul 100% RO şi colecţia \"Prejudecăţi\". Sursa: CĂTĂLINA FILIP
50 de artizani din România l-au inspirat pe Guilet cu tehnicile lor tradiţionale pentru colecţia lansată joi, care-şi propune să arate o nouă faţă a României, una artistică, orientată spre viitor, dar în acelaşi timp una care-şi aminteşte de trecut.
34 de modele au defilat la Ambasada Franţei într-un decor ca-n poveşti: cu copaci micuţi, vopsiţi în alb, cu multe frunze şi minicăpiţe de fân, dar şi cu "efecte speciale", precum o furtună de zăpadă artificială care s-a iscat în afara geamurilor ambasadei.
Cosmopolit şi totuşi autohton
Printre elementele 100% autohtone care şi-au găsit locul în colecţia care va pleca şi la Paris în curând, la începutul lui 2012, se numără cojocul cu broderii, mărgelele sau motivele de pe ouăle încondeiate.
Ţinutele au fost de factură diferită: unele evocau pur şi simplu straiele tradiţionale româneşti, ilice, bundiţe, cojoace, iar altele încorporau tehnicile artizanilor români, de brodare, de prelucrare a pieilor, de aplicare a mărgelelor, însă erau folosite pentru veşminte care aduceau a alte tipuri de porturi populare: pălării à la muntenii din Peru, un costum de toreador cu influenţe spaniole sau o rochie cu capă care transmitea senzaţia de ou încondeiat, însă şi de haine pe care le-ar fi purtat însăşi egipteana Cleopatra. Alte ţinute priveau către trecutul îndepărtat, cu rochii de doamne de la curte din diferite epoci.
Philippe Guilet a colaborat în trecut cu Jean Paul Gaultier şi Karl Lagerfeld, iar acum a "furat" meserie de la meşteşugarii români, care au defilat la sfârşitul prezentării de modă, alături de modelele care au purtat creaţiile.
Pădurea magică de la ambasadă
Coregrafia a creat o poveste. Ambasada Franţei a devenit astfel un fel de pădure magică, î