Controversatul premier italian Silvio Berlusconi a devenit sâmbătă seara cea mai recentă victimă de pe scena politică a crizei datoriilor suverane din Europa. El a demisionat de la conducerea Guvernului italian după adoptarea de către Parlament a măsurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeană. Vestea a fost primită cu aplauze la Roma, într-o atmosferă de sărbătoare care aminteşte de victoriile echipei naţionale de fotbal italiene.
Magnatul media în vârstă de 75 de ani, care a rezistat unor numeroase scandaluri sexuale şi financiare, după ce şi-a prezentat demisia preşedintelui Republicii Giorgio Napolitano, a fost nevoit să părăsească palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale manifestanţii aplaudau şi strigau "bufonule, bufonule! ".
La sosirea la palat Berlusconi a fost întâmpinat cu scandări ca "mafiotule!", "ruşine!", "închisoare!" "s-a terminat!" sau "primavera, primavera" (primăvară, primăvară), probabil o aluzie la revoluţiile arabe care au îndepărtat de la putere regimuri totalitare, scrie presa internaţională.
În locul lui Berlusconi, la conducerea guvernului vine fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani.
Demisia premierului vine, aşa cum acesta a promis, după ce deputaţii italieni au adoptat definitiv reformele promise Uniunii Europene pentru reducerea datoriei şi sprijinirea relansării creşterii economice, potrivit AFP. Într-o ambianţă tensionată, deputaţii au adoptat proiectul cu 380 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi două abţineri. Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale.
"A căzut cortina peste o pagină lungă şi dureroasă din istoria noastră", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.
Italia este "o ţară care vrea să întoarcă pagina