Schimbarea gărzii la conducerea Italiei şi a Greciei au asigurat o fereastră de creştere îngustă burselor europene în această dimineaţă, însă noii lideri mai au de lucrat înainte de a recâştiga încrederea pieţelor.
În ciuda schimbării întâmpinate cu entuziasm de pieţe, investitorii rămân reticenţi faţă de abilitatea celor două state de a-şi consolida finanţele şi de a-şi controla deficitele bugetare şi datoriile publice.
Emisiunea de obligaţiuni de astăzi a Italiei, foarte importantă pentru a arăta dacă pieţele consideră că planul de austeritate aprobat sâmbătă la Roma este suficient, a fost un eşec.
Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene cu scadenţa la cinci ani au atins un nou record astăzi, semnalând neîncrederea pieţelor faţă de abilitatea statului de a-şi ţine sub control deficitul bugetar şi datoria publică.
Italia a reuşit să vândă astăzi obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la cinci ani în valoare de 3 miliarde de euro (ţinta propusă de guvern înainte de licitaţie), însă dobânzile cerute de investitori au conzinuat să crească.
Randamentele obligaţiunilor italiene s-au ridicat la 6,2%, faţă de 5,3% la cât se situau la o emisiune similară de obligaţiuni, care a avut loc la jumătatea lunii octombrie.
Săptămâna trecută, dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene au ajuns la acelaşi nivel la care erau obligaţiunile guvernamentale elene, irlandeze şi portugheze chiar înainte ca aceste trei state să recunoască faptul că nu-şi permit să se împrumute la aceste costuri. În acel punct, statele au cerut să fie salvate de urgenţă de FMI şi de UE.
Cu puţin înainte ca premierul Silvio Berlusconi să anunţe că va demisiona, randamentele obligaţiunilor au depăşit chiar pragul critic de 7%. În general, tot ce este peste 6% este considerat risc