Din 70.000 de oameni câţi lucrau în companiile miniere de stat în 2003, acum au mai rămas doar 24.000, jumătate dintre aceştia fiind angajaţi în sectorul de cărbuni. Din toate resursele minerale ale României, numai huila, lignitul, cuprul, sarea, uraniul şi apele minerale mai sunt exploatate de stat. Înglodate în datorii, nerestructurate şi lipsite de bani pentru investiţii şi pentru aceste bogăţii se fac planuri de privatizare, aşa cum a fost şi în cazul celorlalte resurse.
"În 2003, în companiile de minerit controlate de statul român lucrau 68.000-70.000 de oameni. În 2006-2007 mai erau 42.000, iar acum mai lucrează circa 24.000 de oameni. Jumătate din aceşti oameni lucrează în companiile de cărbuni, apoi vin cei din sare şi apoi cei care lucrează în minele de uraniu", spune Sorin Găman, director general al Direcţiei Generale pentru Resurse Minerale din Ministerul Economiei.
În acest moment, în portofoliul instituţiei mai sunt o mână de companii care exploatează câteva resurse minerale. Pe partea de cărbuni activează Compania Naţională a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), carierele care servesc cele trei complexuri energetice din Bazinul Olteniei, Turceni, Rovinari şi Craiova, şi Societatea Naţională a Cărbunelui (SNC) Ploieşti. CNH este o gaură neagră cu datorii de peste un miliard de euro, iar SNC Ploieşti este în insolvenţă.
Pe partea de cupru, Cupru Min Abrud a fost scoasă la vânzare, Remin Baia Mare este în insolvenţă, Min Bucovina a dat faliment fiind vândută unor chinezi, Moldomin a fost vândută unor elveţieni după ce compania intrase în insolvenţă.
Pe partea de uraniu, posibilităţile de dezvoltare sunt limitate.
Problemele din cărbuni
Găman ia companiile pe rând şi încearcă să explice ce nu a mers bine şi de ce lucrurile au ajuns în stadiul în care statul este obligat să re