Procesul de reorganizare a secţiilor de Poliţie rurală demarat în luna iulie a acestui an dă bătăi de cap agenţilor de poliţie. Aşa cum era de aşteptat, aceştia opun rezistenţă la schimbare, iar principalul motiv îl reprezintă volumul mai mare de muncă.
Potrivit unui analize realizate de IPJ Alba, primele efecte ale reorganizării, identificate la 4 luni de la implementare au arătat că există riscul de creştere a timpilor de intervenţie la evenimente, precum şi gradul redus de cunoaştere a populaţiei. Întrebat dacă este de părere că această reorganizare se poate dovedi a fi ineficientă, prefectul Ştefan Bardan a declarat că nu se poate vorbi încă de aşa ceva: “Dacă ar fi să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele, am vedea că balanţa înclină înspre efecte pozitive. Oricum, o dată la 6 luni vor realiza şi alte analize, iar în funcţie de rezultate ne vom adapta”.
Şeful IPJ Alba, chestorul Nicolae Căbulea a explicat că, în proporţie de 75%, primarii din Alba se declară mulţumiţi de noua organizare a secţiilor de poliţie rurală, dar că au existat în câteva comune cereri de relocare. Este vorba despre Almaşul Mare, Şugag şi Roşia Montană, unde unde distanţele străbătute de la secţia de poliţie la evenimentele ce au loc în localităţile arondate acesteia sunt destul de mari.
Potrivit conducerii IPJ Alba, o soluţie ar putea fi reînfiinţarea posturilor de poliţie comunală: “Începând cu 6 ianuarie vom putea lua în considerare şi această variantă. Posturile de poliţie comunală ar putea fi reînfiinţate şi să funcţioneze cu 1-2 agenţi. Se vor face analize şi vom vedea ce îmbunătăţiri se pot aduce”, a declarat Nicolae Căbulea.
Şeful IPJ Alba a declarat că este posibil să se apeleze la forţe proaspete din rândul absolvenţiilor de şcolilor de poliţie care pot fi repartizaţi la secţiile din mediul rural.
În paralele cu creşterea numărului de deplasăr