Guvernul mizează anul viitor pe creşterea veniturilor cu 7% în condiţiile menţinerii cotei unice la 16% şi a TVA la 24%, în scenariul unei creşteri economice pozitive de circa 2% şi al îmbunătăţirii colectării şi al absorbţiei fondurilor europene. Pe partea de cheltuieli vor continua ajustările la cheltuielile de personal şi cu asistenţa socială, în timp ce investiţiile şi cheltuielile cu bunuri şi servicii vor creşte.
Guvernul merge din nou pe un buget destul de optimist pentru 2012, prognozând venituri mai mari cu 7% faţă de nivelul de după prima rectificare, şi cu aproape 9% peste nivelul estimat iniţial pentru 2011, în condiţiile în care anul viitor economia va repeta, în cel mai fericit caz, performanţa de creştere din acest an.
Inedit, autorităţile nu mai mizează acum pe o singură cifră privind creşterea economică, ci includ un interval preluat de la FMI, respectiv de 1,8 - 2,3%.
Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 mld. lei şi cheltuieli totale de 206,5 mld. lei.
Experienţa arată că autorităţile s-au bazat în anii trecuţi pe ipoteze slab fundamentate, care au fost ulterior infirmate de realitate şi a fost nevoie de măsuri brutale precum majorarea TVA pentru echilibrarea bugetului. Guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor au promovat, în mod uzual, proiecte de buget optimiste şi au prognozat venituri bugetare mult mai mari comparativ cu încasările din anul precedent.
Indiferent de regimul de taxare din România, veniturile publice ca pondere din PIB au rămas la un nivel relativ constant de circa 30-33%.
Autorităţile riscă din nou o supraestimare a posibilităţilor de a strânge impozite, iar riscul revenirii economiei în recesiune ar complica foarte mult ajustarea deficitului bugetar.
Rămâne de văzut cum se va folosi Guvernul anul viitor de cele două rectifi