Semnele de întrebare privind atingerea unei rate de creştere economică de 2% în România în 2012 s-au înmulţit în condiţiile revizuirii perspectivelor pentru zona Euro, aşa încât o construcţie a bugetului pe o creştere a veniturilor de 7% şi un avans economic în jurul a 2% poate părea în acest moment prea optimistă, sunt de părere analiştii X-Trade Brokers.
"Decizia de majorare a ponderii acordate cheltuielilor pentru investiţii la 6,5% este în direcţia corectă, dar insuficient de curajoasă", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, adăugând: "O variantă mai eficientă ar fi putut fi diminuarea sau cel puţin plafonarea cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi servicii şi redirecţionarea fondurilor suplimentare către investiţii. În ansamblu, bugetul este din nou prea optimist faţă de realitate, aşa cum se întrevede aceasta acum. Ţinta de 1,9% pentru deficitul bugetar pare dificil de atins în 2012. Ar fi de preferat să fim surprinşi în sens pozitiv după ce am setat aşteptări mai prudente, decât să fim luaţi pe nepregătite de venituri sub previziuni şi să raportăm un deficit public mai mare decît cel estimat".
Potrvit XTB, România are de înfruntat o dublă provocare: încetinirea principalelor pieţe de export şi, respectiv, riscul unei îngustări a conductei de finanţare venind dinspre băncile din Vest, confruntate cu nevoi acute de capital în ţările de origine. Analiştii subliniază că promisiunea cancelarului german privind păstrarea expunerii grupurilor financiare pe România are o importantă componentă politică, însă nu constuituie o garanţie fermă.
C.P. Semnele de întrebare privind atingerea unei rate de creştere economică de 2% în România în 2012 s-au înmulţit în condiţiile revizuirii perspectivelor pentru zona Euro, aşa încât o construcţie a bugetului pe o creştere a veniturilor de 7% şi un avans economic în jurul