Guvernul chinez le interzice jurnaliştilor să folosească informaţiile primite pe internet sau pe telefoane mobile fără să le verifice „la sânge“, în caz contrar riscând excluderea pentru cinci ani din jurnalism.
Guvernul de la Beijing impune noi reglementări în mass-media care limitează folosirea de către jurnalişti a informaţiilor venite prin telefon, e-mail, site-uri, bloguri sau reţele sociale fără o verificare prealabilă. Legile au fost impuse de Administraţia Generală a Presei şi Publicaţiilor din China şi au intrat în vigoare luna trecută, dar au fost publicate abia vineri. Editorii sau redactorii care nu respectă noile norme nu vor mai putea practica meseria de jurnalist timp de cinci ani. „Relatările false cresc, lovind în imaginea guvernului şi a organizaţiilor media", spun autorităţile chineze, justificând actul normativ.
Reţelele sociale, o ameninţare pentru stat
Prin această măsură, guvernul creşte controlul asupra informaţiilor care circulă în presă şi vrea să împiedice apariţia zvonurilor şi a speculaţiilor în ziare sau la televizor. Aceasta este doar una dintre legile prin care autorităţile din China cenzurează din ce în ce mai mult schimbul de informaţii în mediul online. În ultima perioadă, guvernul interzice părerile deranjante pentru putere exprimate pe internet, care iau o amploare din ce în ce mai mare odată cu dezvoltarea reţelelor sociale. Social media este privit de Partidul Comunist Chinez ca o ameninţare: Sina Weibo, un serviciu asemănător Twitterului, are 250 de milioane de utilizatori. Totodată, luna trecută, guvernul a limitat numărul emisiunilor TV de divertisment.