Infractorii nu mai au nicio limită. Legea nu există pentru ei, iar poliţiştii sunt consideraţi doar nişte obstacole de care trebuie să treacă. Iar cei care plătesc sunt, de cele mai multe ori, oamenii legii.
Deşi sunt înarmaţi, aceştia trebuie să se gândească de trei ori înainte să tragă în hoţi, criminali sau scandalagii. Dacă nu trag, sunt victime sigure. Datele Poliţiei Româna arată că, de la începutul anului, 156 de poliţişti au fost bătuţi, înjunghiaţi, îmbrânciţi ori doar înjuraţi şi ameninţaţi. Statisticile arată că numărul poliţiştilor ultragiaţi este însă în scădere faţă de perioada similară a anului trecut.
Colonelul (r.) Dan Antonescu a explicat pentru Românialiberă.ro de ce poliţiştii evită să folosească armamentul din dotare. "Sunt cazuri în care poliţiştii nu au curajul să mai depună plângere pentru ultraj, deşi codul penal le dă dreptate.De multe ori, cei care ultragiază sunt oameni cu bani mulţi, care pot să plătească avocaţi buni şi să scape. Nu sunt multe cazurile în care un proces de ultraj este dus până la capăt, iar cei vinovaţi plătesc".
De altfel, sunt poliţişti care recunosc faptul că le e frică să facă plângere, atunci când sunt atacaţi de membrii clanurilor interlope. Astfel că în loc să ia atitudine şi să tragă într-un infractor care pune în pericol alte persoane, preferă să încaseze pumni. "ei plătesc şi scapă. Noi avem familie, copii, nu ne permitem să-i punem în pericol, Legea nu prea ne ajută. Până demonstrăm că situaţia impunea uzul de armă, infractorul e liber. Nu avem ce să-i facem", a explicat un poliţist.
Şi totuşi, uzul de armă a salvat viaţa unei poliţiste
Sâmbătă seara, o tânără poliţistă din Mehedinţi a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost înjunghiată de un scandalagiu. Pentru că a încercat, pe cale paşnică să liniştească spiritele, agentul Laura Popescu a primit un c