Peste 30 de companii-vedetă de pe marile burse internaţionale au fost aduse în ultimul an pe piaţa de capital autohtonă, însă acestea nu prezintă interes pentru investitorii români.
Pe ATS, piaţa alternativă administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se află acum la tranzacţionare acţiunile a zece multinaţionale, adică un sfert din cele înregistrate la Depozitarul Central. Aproape toate au fost aduse în piaţă în ultimele cinci luni. De la companii din domeniul alimentaţiei (Danone, Heineken), la încălţăminte sau cosmetice (Adidas, L'Oréal şi Christian Dior), telecomunicaţii (Deutsche Telekom), utilităţi (E.ON) şi până la auto (Daimler) sau domeniul farmaceutic (Bayer AG). Mărci pe ale căror produse românii sunt dispuşi să dea bani grei, dar nu şi când vine vorba despre acţiunile lor.
TRANZACŢII PUŢINE
În lipsa listărilor locale, bursa abundă acum de acţiuni străine. Cu toate acestea, investitorii români nu se înghesuie să le cumpere titlurile. La finalul lunii octombrie, pe ATS se realizaseră 2.700 de tranzacţii cu aproape 75.000 de acţiuni străine, valoarea acestora ridicându-se la aproape 2,3 milioane de euro. O sumă de-a dreptul infimă dacă ne gândim că în fiecare zi, pe bursa germană, peste opt milioane de acţiuni Daimler îşi schimbă proprietarul. La Bucureşti, în aproape un an de zile, s-au transferat doar 31.000 de acţiuni.
„Este un produs nou. Investitorii au nevoie de timp să se obişnuiască", găseşte explicaţia Adriana Tănăsoiu, preşedintele Depozitarului Central. Despre răbdare vorbeşte şi Bogdan Bărbieru, director de dezvoltare la Tradeville, casa de brokeraj care a adus pe bursă nouă dintre cele zece companii străine. „Investitorii vor fi atraşi când vor vedea că acţiunile de afară îşi vor reveni mai repede decât cele de pe BVB", spune sigur pe el. În plus, acţiunile străine reprezintă şi o bună metodă de a-ţi proteja ec