PSD are dreptul să păstreze şefia instituţiei, potrivit Curţii Constituţionale. PDL are însă majoritatea în această Cameră a Parlamentului şi poate bloca planul social-democraţilor.
Conducerea PSD a decis, ieri, să continue demersurile pentru înlocuirea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului, în paralel cu excluderea acestuia din partid. Înlocuirea efectivă a fostului lider al PSD este, însă, destul de complicată. Curtea Constituţională a decis că postul de preşedinte al Senatului trebuie să revină aceluiaşi grup parlamentar care l-a obţinut iniţial, în acest caz PSD.
Nici revocarea în plen nu este posibilă dacă nu se respectă această regulă. Această decizie a Curţii este greu de transpus în practică pentru că Puterea are 70 de voturi în Senat, iar Opoziţia doar 67. PDL a anunţat, deja că, dacă Geoană este debarcat, va depune un candidat propriu la şefia Senatului. Regulile pentru schimbarea preşedintelui Senatului au fost modificate printr-o decizie a Curţii Constituţionale (601/2005) care, odată publicată în Monitorul Oficial, are putere de lege, desfiinţând articolele contrare din Regulamentul Senatului.
Magistraţii constituţionalişti au invocat faptul că senatorii trebuie să respecte rezultatul alegerilor. Din acest motiv, înlocuirea şefului Senatului se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar care a obţinut postul imediat după alegeri. Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic, care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia.
Revocarea, eliminată
Dacă dreptul de a cere înlocuirea aparţine exclusiv grupului PSD, lucrurile se complică atunci când este vorba de revocarea în plen. Curtea Constituţională a respins articolul care prevedea că revocarea este posibilă cu votul majorităţii. Magistraţii constituţionalişti au afirmat