Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi a intrat în luna iulie în reţeaua internaţională a observatoarelor care monitorizează asteroizii.
Observatorul a primit Codul MPC C73, pentru observarea asteroizilor de la IAU Minor Planet Center, care îşi desfăşoară activitatea la Observatorul Astrofizic Smithsonian din Harvard, SUA, care funcţionează sub egida Diviziei a III-a a Uniunii Astronomice Internaţionale (IAU). Observatorul Astronomic de la Galaţi face parte şi din reţeaua EURONEAR. Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN, Florin Matei, zilele trecute observatorul gălăţean a realizat mai multe fotografii ale Asteroidului 2005 YU55.
Observaţiile şi fotografiile au fost realizate cu ajutorul telescopului „Ritchey-Chretien", cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi cu o cameră CCD Sbig 6303. Muzeograful Ovidiu Tercu şi Alexandru Dumitru, membru al Astroclubului „Călin Popovici", au monitorizat şi fotografiat traiectoria asteroidului în 17 poziţii, toate observaţiile fiind raportate la Minor Planet Center din Harvard, Statele Unite.
„Pentru Observatorul Astronomic Galaţi, trecerea acestui asteroid pe lângă Pământ a fost o oportunitate profesională şi am reuşit să-l fotografiem în 17 poziţii din traiectoria lui. Cea mai recentă trecere pe lângă Terra a unui asteroid de dimensiuni comparabile a avut loc în 1976, însă atunci oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice asteroidul înainte de eveniment. Asteroidul 2005 YU55 măsoară 400 de metri în diametru şi a fost descoperit pe 28 decembrie 2005 de telescopul Spacewatch al Universităţii din Arizona, în cadrul Laboratorului Planetar şi Selenar din Tucson", ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu din cadrul CMSN. Următoarea întâlnire a planetei noastre cu un asteroid- gigant va avea loc în 2028.
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muz