Schema de sprijin pentru investitorii în sectorul energiilor regenerabile din România este, probabil, cea mai generoasă din Europa, după cum recunosc chiar autorităţile.
În următorii zece ani, producătorii de energie verde vor primi subvenţii în valoare de peste 10,5 miliarde de euro, bani pe care îi vor plăti toţi consumatorii, inclusiv populaţia. „Am fost la o conferinţă în Italia, unde statele europene îşi prezentau schemele de sprijin, iar unele ţări mărunte, precum Serbia, Muntenegru sau Bulgaria, au vorbit de milioane de euro. Când am venit eu şi le-am spus de schema noastră de miliarde de euro, am părut necredibil. I-am rugat să mă ia în serios, pentru că România e o ţară mai mare", a declarat ieri Mircea Cotoşman, consilier al ministrului Economiei, în cadrul unei conferinţe pe această temă.
Dincolo de preţul mare pe care trebuie să-l plătim pentru a susţine energia nepoluantă, o mare problemă este şi faptul că cea mai mare parte a profiturilor acestor companii merg în alte ţări. Aceasta în condiţiile în care, spre exemplu, trei sferturi din investiţie este reprezentată de costul echipamentelor în cazul energiei eoliene, or în România nu există nicio fabrică de astfel de turbine. „Suntem conştienţi de această problemă, care este pe agenda noastră. Scopul nostru este să încurajăm investitorii să construiască şi fabrici de echipamente la noi", a mai spus Cotoşman.
Până atunci, românii deja încep să scoată bani în plus din buzunar pentru a susţine aceste investiţii. Facturile ar putea creşte cu 2,5% la 1 ianuarie, a anunţat Maria Mânicuţă, director în cadrul Autorităţii de Reglementare.