Victor Cazană (foto), şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizărilor din Industrie (OPSPI), instituţie subordonată Ministerului Economiei, care se ocupă cu privatizarea marilor companii de stat, a fost demis la finalul săptămânii trecute, motivul oficial fiind maniera lentă în care a aplicat strategiile ministerului din acest domeniu. Neoficial, surse din minister mai spun că şi poziţia lui Cazană faţă de unele privatizări, cum ar fi Electrica, ar fi dus la înlocuirea acestuia cu adjunctul său Florin Vlădan.
Anul acesta, la fel ca anul trecut sau acum doi ani, ar fi trebuit să fie anul pieţei de capital din România, adică anul în care prin bursa de la Bucureşti statul român ar fi trebuit să scoată la vânzare pachete minoritare din perlele energetice. Chiar la începutul anului Victor Cazană dădea asigurări că tot ceea ce Ministerul Economiei a anunţat se va realiza. Între timp oferta de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la Petrom a eşuat, iar cele 15% din Transelectrica şi Transgaz nu mai au şanse reale de a ajunge pe bursă în 2011.
"Singurul lucru care i s-ar putea reproşa domnului director nici într-un caz nu e vorba de profesionalism, ci de ritmul lent cu care a implementat unele decizii pe care noi le-am luat la nivel de minister. El va ocupa în continuare o funcţie în cadrul ministerului nostru şi nu dorim decât o accelerare a ritmului în acest sector şi în acel compartiment. Nu a fost niciun reproş şi nicio discuţie legată de una dintre companiile pe care am fi vrut să le privatizăm sau nu", a declarat Ion Ariton, ministrul economiei, citat de Mediafax.
În ultima vreme însă, presiunile făcute de FMI privind vânzarea pachetelor majoritare din marile companii din energie s-au intensificat, chiar reprezentanţi ai Ministerului Economiei spunând că regretabil FMI a pus ochii numai pe vânzarea unor firme profitabile,