Prof. univ. dr Constantin Crânganu este căutat de firme ca Exxon, British Petroleum, Chevron sau Amoco Corporation. Motivul? O descoperire revoluţionară realizată de român în domeniul energiei. Este vorba despre o metodă de extragere a gazului metan din acumulările marine şi continentale de hidraţi de metan.
Drepturile de autor ale invenţiei sunt deţinute în proporţie de 35% de profesorul Crânganu, restul de 65% revenindu-i Institutului de Geoştiinţe pentru Explorare şi Dezvoltare din cadrul Universităţii Oklahoma, unde românul nostru a condus, în calitate de direct adjunct, programele de cercetare. Utilizarea pe scară largă a brevetului său ar putea da peste cap toate pronosticurile în ce priveşte evoluţia economiei mondiale şi chiar ar putea diminua crizele ce se succed val după val de câţiva ani încoace.
Realizarea sa, patentată şi folosită deja de puţin timp de Guvernul American, reprezintă un procedeu de extragere a gazelor naturale din feraţii gazoşi. Combustibilul vizat se află din plin în acumulările marine şi continentale de hidraţi de metan. S-ar părea că şi în România există aşa ceva. Conform spuselor sale, cu ajutorul acestei metode de extragere, necesarul de combustibil al SUA ar putea fi asigurat pe o durată de 200 de ani. La întrebările reporterului, dacă va deveni în scurt timp miliardar în dolari, Crânganu a răspuns: "Milionar sunt deja, miliardar?, în funcţie de evoluţia pieţei energetice, a combustibililor". Profesorul ar putea deveni rapid cel mai bogat român şi chiar unul dintre cei mai avuţi oameni din lume, având în vedere noile resurse ce s-ar putea scoate la suprafaţă datorită cercetărilor sale, având în vedere faptul că imense zăcăminte de acest tip sunt în curs de descoperire. Mai mult, cercetătorul român a avut contribuţii importante la elaborarea şi a altui proiect important, o măsură de protecţie împotriva poluăr