Veniturile bugetare pentru anul viitor sunt estimate la 195,3 mld. lei, cu aproape 9% peste nivelul prognozat iniţial pentru 2011 şi în creştere cu 7% comparativ cu valoarea rezultată în urma primei rectificări din acest an, de 182,5 mld. lei.
Ministerul Finanţelor îşi fundamentează estimarea optimistă atât pe creşterea economică de 1,8-2,3%, cât şi pe îmbunătăţirea colectării şi a absorbţiei fondurilor europene. Dacă pe partea de TVA este plauzibilă creşterea încasărilor, dacă va fi menţinut nivelul majorat al taxei, pentru celelalte tipuri de impozite situaţia este incertă.
Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntrerupt de la jumătatea anului 2010, când a fost majorată cota cu cinci puncte procentuale, la 24%, şi până în vara acestui an, însă în a doua parte a anului ritmul a încetinit constant, iar perspectivele pentru anul viitor sunt mai puţin optimiste, analiştii anticipând o temperare.
În cadrul veniturilor bugetare totale estimate pentru 2012, cele mai mari ponderi sunt înregistrate de contribuţiile sociale (8,8%), TVA 8,6% şi accize 3,7%.
"Pe termen mediu încasările din TVA vor ajunge la un nivel de 8,6-9,08% din PIB în perioada 2012-2015, pe fondul revigorării activităţii economice", se menţionează în Raportul la buget.
Încasările din TVA şi contribuţii sociale reprezintă mai mult de jumătate din veniturile totale.
Veniturile din impozitul pe profit şi impozitul pe salariu sunt aşteptate să urce pe măsura revigorării activităţii economice.
Majorarea accizelor la motorină cu 4,4%, la 374 euro/tonă, şi menţinerea accizelor pentru cafea ar urma să ducă la încasări din aceste surse de 21,2 mld. lei, ceea va reprezenta 10,8% din totalul încasărilor.
Ca pondere în PIB, accizele vor ajunge la 3,7% din PIB, la fel ca în 2011, dar mai mult faţă de anii anteriori.
Ponderea în PIB a veniturilor buge