Şase state ale UE, printre care şi România, ar putea fi scutite de o parte din cofinanţarea necesară proiectelor cu bani europeni.
Eurodeputaţii din Comisia pentru Dezvoltare Regională au votat aseară propunerea executivului de la Bruxelles de creştere a ratei de cofinanţare pentru proiectele din bani europeni derulate de şase state ale UE aflate în dificultate financiară, printre care şi România. Din cei 31 de europarlamentari prezenţi, 28 au votat ,,pentru“ şi trei s-au abţinut.
Potrivit propunerii Comisiei, şase state (Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Ungaria şi Letonia) vor contribui, din 2012, din bugetele naţionale, cu doar 5% din finanţarea proiectelor europene, faţă de 15% cât trebuie să aloce în prezent. În total, ajutorul este estimat la 2.200 de milioane de euro.
Comisia Europeană a numit programul „un fel de Plan Marshall" de relansare economică pentru ţările în cauză. Aprobarea acestei propuneri înseamnă pentru România peste 700 de milioane de euro care pot fi folosite imediat din fonduri europene, şi nu din fonduri alocate din bugetul naţional.
Negocieri rapide
Primele efecte aşteptate ale noii scheme de finanţare a UE sunt deblocarea unor proiecte şi reducerea deficitelor. Comisia a venit cu propunerea în vară, când criza datoriilor suverane ameninţa puternic moneda euro şi a cerut ca ea să fie aprobată de europarlamentari cât mai repede pentru ca statele membre să poată lua o decizie în Consiliu până la sfârşitul anului. De îndată ce a primit propunerea, Comisia pentru dezvoltare regională din PE a numit-o raportoare pe preşedinta sa (Danuta Hubner, fost comisar pentru politică regională), cu mandatul de a încheia negocierile rapid deoarece măsurile propuse trebuie aplicate imediat pentru a furniza lichidităţi statelor membre.
Raportoarea a anunţat că sprijină intenţia Comisiei de a acorda asis