După ce a bătut toba în anii de școală, luptătorul Radu Baranov a îmbrăcat mănușile și a smuls zeci de medalii și titluri la competiţii din ţară și de peste hotare. Păstrează toate distincţiile într-un mic muzeu deschis în casa părintească din Costuleni şi-i învaţă să boxeze pe copiii din Ungheni.
Copilăria actualului pugilist şi antrenor Radu Baranov nu s-a limitat la studiile în şcoala din Costuleni şi petrecerile cu vecinii şi prietenii. Sportul l-a cucerit încă de la opt ani, când a îmbrăcat pentru prima dată mănuşile pugilistice. „Sunt singurul copil în familie şi mulţi paşi din viaţă i-am făcut la îndemnul părinţilor mei, Ion şi Galina. În lumea boxului, tot ei m-au condus", mărturiseşte sportivul.
„Am investit multă energie și bani în băiatul meu. Când era mai mic, l-am însoţit la mai multe turnee unde putea obţine numeroase victorii şi trofee, dar permanent era furat de arbitri", povesteşte tatăl luptătorului, Ion Baranov, un mare amator al sportului şi un fan al feciorului.
În paralel cu pugilismul, Radu avea şi alte activităţi extraşcolare. Mai mulţi ani la rând, el a frecventat şcoala de muzică din oraşul Ungheni şi promitea să devină un nume sonor. „Îl vedeam o fire artistică. Din banii pe care îi adunasem, i-am luat o tobă şi l-am trimis la raion să se facă muzicant", îşi aminteşte Ion Baranov. Actualul boxer spune că i-a plăcut această aventură, chiar dacă n-a îndeplinit visul părintelui şi nu a devenit toboşar. În schimb, i-a avut printre colegi pe mulţi viitori artişti. Cel mai cunoscut dintre aceştia este Valentin Boghean, autorul hitului „Boschetar".
Muzica n-a fost singura „abatere" din traiectoria sportivului. După ce a absolvit clasa a noua la şcoala din sat, Radu a fost admis la Colegiul de Medicină din Ungheni. „Am vrut să-l fac ginecolog, dar n-a fost să fie", glumeşte tatăl campionului.
În cariera sa