Mai multe litigii comerciale şi civile dintre agenţi economici din cele două ţări continuă să umbrească legăturile bilaterale. Membrii comisiei de cooperare interguvernamentală, întrunită la Chişinău după cinci ani, au convenit să lupte împreună contra şmecherilor care preiau afaceri.
În proiectul protocolului şedinţei Comisiei moldo-ucrainene a fost inclusă, la insistenţa Kievului, o prevedere privind cooperarea la nivel de guverne întru combaterea acţiunilor de preluare abuzivă a unor active energetice strategice de către firme-fantomă.
„Astfel a fost recunoscut faptul că procesele de judecată intentate contra unor întreprinderi strategice din sectorul energetic reprezintă o problemă majoră pentru ambele ţări", susţine Oleg Polişciuk, director-adjunct al întreprinderii de stat Energorinok din Ucraina.
În opinia lui, aceste litigii sunt generate atât de calitatea justiţiei din ambele state, cât şi de implicarea unor oficiali în schemele frauduloase. El aduce ca exemplu situaţia în care, după ce întreprinderea pe care o reprezintă a obţinut în instanţa supremă ca Ministerul Economiei de la Chişinău să-i achite o datorie de circa 1,7 milioane de dolari, banii au ajuns pe contul firmei Pinar-com, implicată în mai multe afaceri dubioase.
SECHESTRU PE LINIILE ELECTRICE
Polişciuk a declarat că Energorinok va întreprinde toate măsurile pentru a-şi recupera banii, inclusiv apelând la CEDO. Specialiştii moldoveni şi ucraineni susţin că unele atacuri de tip raider nu doar că pot lăsa găuri de zeci de milioane în bugetele de stat, dar ameninţă şi securitatea energetică a celor două ţări, deoarece în joc sunt întreprinderi strategice.
Ucrainenii au găsit și petrol în Republica Moldova
Republica Moldova intenţionează să participe la construcţia terminalului de gaz lichefiat din Ucraina
Ambasadorul Ucrainei în Moldova: După 20 de ani