Desemnat duminică în funcţia de premier al Italiei, economistul Mario Monti reprezintă "provocarea seriozităţii" şi "cealaltă Italie" în raport cu Silvio Berlusconi, observă luni presa locală, care vede în Guvernul de tehnocraţi pe care se pregăteşte să îl formeze acesta "o schimbare de epocă", relatează AFP, citat de Mediafax.
"Tonul şi forma" nominalizării lui Monti la Quirinal "au ilustrat o schimbare de epocă şi nu numai de Guvern: fără zâmbete, multă preocupare dar şi convingerea că Italia poate ieşi" din criză, afirmă cotidianul La Reppublica.
"Provocarea seriozităţii", titrează cotidianul economic Il Sole 24 Ore: preluarea puterii de către Mario Monti este "emblematică pentru tranziţie, care s-a încheiat în câteva zile şi până la urmă în câteva ore: este o imagine care trimite la cealaltă Italie: de la Risorgimento (care a condus la Unificare), Italia cea bună îşi găseşte sensul istoric şi identitatea când reuşeşte să se îndrepte spre Europa".
Pentru cotidianul milanez Corriere della Sera, "o caracteristică distinctă a programului marii coaliţii pe care sperăm să o vedem luând naştere în Parlament va trebui să fie echitatea reformelor anticipate".
"Cu cât această echitate va fi mai mare, cu atât reformele vor fi mai acceptabile pentru cetăţeni. ªi cu cât vor fi mai echitabile, cu atât mai amplă va fi majoritatea care susţine Guvernul", continuă acesta.
La Stampa subliniază "responsabilitatea colectivă" a italienilor în criza de încredere actuală: în timp ce "auzim vorbindu-se despre eliberarea naţională, ca şi cum ar fi căzut un dictator ce ar fi ruinat singur ţara", există o "responsabilitate nu numai individuală, ci şi colectivă pentru situaţia economică actuală".
"Nu s-a terminat pentru Il Cavaliere, a avertizat la rândul său cotidianul familiei Berlusconi, Il Giornale, într-un editorial semnat de Vittorio Feltri, în care