Guvernul a transmis Primăriei Chişinău un proiect de restructurare a complexului termoenergetic din Capitală.
Edilul Capitalei spune că este o idee bună, cu condiţia ca cele două centrale electrice să treacă în proprietatea administraţiei publice locale.
Planul propus de Guvern prevede trei soluţii posibile de restructurare, inclusiv lichidarea SA Termocom şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de către CET-uri, fără intermediar. O altă variantă ar fi ca Termocom să treacă în proprietatea statului. Este examinată şi posibilitatea ca toţi creditorii să devină coacţionari. În acest caz, Consiliului Municipal Chişinău i-ar reveni mai puţin de 5%, iar acţionar majoritar ar deveni CET 2.
Edilul Capitalei susţine însă că cea mai bună soluţie este ca CET-urile să fie cedate municipalităţii. „O perioadă îndelungată Termocom s-a aflat în gestiunea statului, fiind în insolvabilitate şi generând datorii. Când a revenit în subordinea Primăriei au fost achitate 700 de milioane de lei. În plus, furnizorul de căldură a devenit rentabil", îşi argumentează poziţia Dorin Chirtoacă. „Reformarea acestor trei întreprinderi ar putea duce la micşorarea tarifului la agentul termic", a adăugat edilul.
Acum situaţia la Termocom este foarte gravă, mai ales că la 5 februarie 2012 expiră termenul dat întreprinderii de către creditori pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară prin restructurarea managementului, a relaţiei cu consumatorii şi clienţii. Prin decizia creditorilor, termenul pentru realizarea procedurii-plan a fost prelungit de două ori, iar ultimii trei ani i-au fost acordaţi ca excepţie, prin decizie de guvern, pe motiv că Termocom prestează populaţiei un serviciu vital.
Restructurare eşuată
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, consideră însă că restructurarea Termocom a eşuat. „Datoriile istorice de peste două miliarde