În ultimii ani ne-am obişnuit ca, de sărbători, asigurătorii să ieftinească poliţele de răspundere civilă auto, dar anul acesta am putea asista la majorări. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
În goana nebună după cash şi după cota de piaţă, asigurătorii au coborât în mod periculos tarifele pentru poliţele RCA în primele opt luni ale anului, scrie revista Capital. În schimb, luna septembrie a adus primele ajustări în sus ale tarifelor la RCA pentru cei mai mulţi jucători de pe piaţă. Brokerii spun că nu mai e loc de întoarcere la nivelul preţurilor, întrucât piaţa s-ar putea bloca.
În aceste zile, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) de fineşte noile criterii pe care asigurătorii trebuie să le în - de plinească de la 1 ianuarie 2012. Pe lângă posibile înăspriri ale condiţiilor privind poliţele RCA, asigurătorii trebuie să ia în calcul creşterea limitelor maxime de despăgubire pentru daune materiale, de la 750.000 euro la un milion de euro, dar şi pentru daunele nemateriale (daune corporale, decese etc.), de la 3,5 milioane euro la 5 milioane euro.
"Nu cred că mai e loc pentru scăderi. Dimpotrivă, ar trebui să vedem majorări, măcar cât le cresc riscurile prin majorarea limitelor maxime de despăgubire, prin încorporarea inflaţiei şi a creşterii cursului de schimb“, spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societaţilor de Intermediere şi Con sultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).
Preţul poliţei ar trebui să fie dublu
Potrivit unei analize realizate la nivelul membrilor UNSICAR, prima minimă pentru asigurările RCA ar trebui să ajungă la 160- 180 euro (700-780 lei), de circa două ori mai mare decât în prezent, când se situează la aproximativ 100 euro (420 lei).
Prima tehnică minimă, care arată frecvenţa şi dauna medie la RCA, ar trebui să se situeze la 128 euro (560 lei), doar pentru c