Plecarea lui \"Il Cavaliere\" din fruntea guvernului le dă speranţe conaţionalilor noştri din peninsulă. Aceştia se aşteaptă la dezgheţarea creditării şi la revirimentul sectorului construcţiilor.
Aproape un milion de români- 968.576 - trăiesc în Italia, potrivit datelor furnizate, la începutul anului, de Institutul Naţional de Statistică de la Roma. În realitate însă, numărul lor este dublu şi cei mai mulţi o duc tot mai greu din cauza crizei din sectorul construcţiilor.
Criza politică nu a făcut decât să o adâncească pe cea economică, motiv pentru care aşteptata înlocuire a lui Silvio Berlusconi cu tehnocratul Mario Monti nu poate fi decât o veste bună.
"Ne aşteptăm la semnale pozitive pe bursă, la relansarea creditării şi, implicit, a sectorului construcţiilor. Primele semnale pozitive au apărut încă de vineri", a declarat, pentru EVZ, vicepreşedintele Partidului Identitatea Românească, Adrian Grigor.
Potrivit acestuia, venirea economistului Mario Monti, fost comisar european, la conducerea executivului italian este unica soluţie în situaţia actuala, Italia fiind nevoită să recâştige încrederea pieţelor financiare internaţionale.
Probleme pe termen scurt
Pentru românii din Italia, unde majoritatea bărbaţilor lucrează în construcţii şi femeile ca menajere, marea problemă este că a dispărut "posibilitatea de a acumula capital pe termen scurt": nu mai pot strânge rapid o sumă de bani cu care să se întoarcă în ţară şi să îşi construiască o casă ori să îşi pună pe picioare o afacere, explică Grigor.
Partidul al cărui vicepreşedinte este s-a aliat, la nivel local, cu formaţiunea lui Berlusconi, însă această decizie nu a influenţat prea mult viaţa românilor din peninsulă.
Prin urmare, la nivel, politic, nu se schimbă mare lucru pentru aceştia în urma plecării lui Berlusconi din guvern. "Nu suntem suficient de închegaţi politic pe