Pentru persoanele care nu au timp sau pur si simplu nu sunt interesate de specularea fluctuatiilor de pret de pe Bursa, investitia in companiile care ofera dividende se poate dovedi cea mai buna solutie. Acest tip de investitie poate sa fie si o buna metoda pentru a incepe tranzactionarea in piata de capital.
Cand o companie face profit, banii sunt distribuiti actionarilor, reinvestiti sau folositi pentru rascumpararea actiunilor. Dividendul reprezinta distribuirea unei parti a profitului companiei catre actionari.
Dividendele cele mai intalnite sunt cele sub forma de cash. Exista insa si cazuri in care acestea sunt inlocuite cu actiuni sau chiar proprietati. Pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au existat cateva exemple, precum cele ale Bancii Transilvania, Broker Cluj sau Banca Carpatica, in care companiile au preferat sa ofere actiuni in loc de lichiditati.
In prima parte a secolului 20, dividendele reprezentau principalul motiv pentru care investitorii cumparau actiuni. Pe Wall-Street chiar exista conceptia potrivit careia scopul unei companii este acela de a plati dividende, scrie BeginnersInvest.com.
In ziua de astazi lucrurile s-au mai schimbat, nu rare fiind cazurile cand o companie profitabila nu ofera dividende, preferand sa reinvesteasca banii. Microsoft, de exemplu, nu a platit actionarilor niciun dividend pana cand a ajuns la valoarea de 350 miliarde dolari, adica la mult timp dupa ce fondatorii si vechii actionari ai companiei devenisera deja milionari sau chiar miliardari.
Persoanele care investesc pe Bursa strict pentru dividende urmaresc o serie de factori atunci cand isi aleg actiunile:
Randamentul dividendelor este considerat de multi ca fiind cel mai important element. Daca o actiune plateste un dividend de 1 leu, iar investitorul poate sa cumpere actiunea in cauza cu 20 de lei, rezulta un randament de 5%. Inv