În urma studierii unor imagini făcute cu ajutorul sateliţilor, arheologii au reuşit să identifice "castelele de nisip" ale unei culturi dispărute din Sahara, informează National Geographic.
Fotografiile înfăţişează peste o sută de fortăreţe care au aparţinut unei civilizaţii dispărute din sud-vestul Libiei. Se presupune că aceste comunităţi ar fi existat între anii 1 şi 500 şi ar fi aparţinut garamanţilor.
Specialiştii au stabilit că fortăreţele, localizate la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Tripoli, au aparţinut garamanţilor, după ce au analizat mai multe obiecte de lut, găsite la începutul anului. Expediţia cercetătorilor a fost întreruptă, la momentul respectiv, de izbucnirea războiului civil care a dus la sfârşitul regimului de 42 de ani al lui Muammar Gaddafi.
"Suntem uimiţi de nivelul la care s-au păstrat", spune liderul proiectului, David Mattingly, de la Universitatea Leicester din Regatul Unit, referindu-se la produsele antice descoperite. "Şi deşi aceste ziduri nu mai sunt cum erau, probabil, iniţial, mai ales din cauza eroziunii produse de vânt, continuă să stea în picioare şi să aibă 3 sau 4 metri".
O construcţie extraordinară
Mattingly susţine că arheologii ar fi putut confunda construcţia, cu uşurinţă, cu cele pe care romanii le foloseau pentru forturile care delimitau graniţele imperiului.
"Dar, de fapt, aceste construcţii sunt în afara graniţelor Imperiului Roman. Sunt semne ale unui veritabil regat african", spune el.
Aşezările, care includ cimitire şi câmpuri agricole, sunt foarte strâns grupate, susţin arheologii. De exemplu, într-o zonă cu o suprafaţă de 4 kilometri pătraţi există cel puţin zece sate, ceea ce înseamnă "o densitate extraordinară".
Cunoştinţele anterioare despre civilizaţia garamanţilor se bazau pe excavaţiile făcute în capitala acesora, Jarma, situată la 200 de kilometri nord