Economia portugheză a înregistrat o contracţie de 0,4% în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în contextul măsurilor de austeritate dure impuse de Guvernul de la Lisabona pentru a-şi reduce deficitul bugetar.
Portugalia pare să fie următoarea pe „lista neagră“ a crizei datoriilor de stat din zona euro. Economia portugheză a înregistrat o contracţie de 0,4% în intervalul iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior (aprilie-iunie), când a înregistrat o scădere de 0,1% faţă de primele trei luni ale anului.
Contracţia vine în contextul măsurilor dure de austeritate impuse de guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho pentru reducerea deficitului bugetar al ţării. În acelaşi timp, executivul portughez trebuie să atingă ţintele stabilite cu FMI şi cu UE atunci când acestea i-au acordat împrumutul de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro.
Pedro Passos Coelho, premierul Portugaliei
În aprilie, după luni întregi în care a susţinut că nu are nevoie de ajutor extern, Portugalia a capitulat în faţa pieţelor financiare. Dobânzile ridicate cerute de investitori pentru a finanţa statul a împins ţara către un împrumut de urgenţă.
Premierul de atunci, Jose Socrates, a demisionat.
Jose Socrates, fostul premier portughez
De ce ţi-e frică nu scapi
Portughezii au făcut eforturi enorme pentru a evita acest scenariu. Guvernul de la Lisabona a introdus măsuri de austeritate drastice, care au scos în stradă peste 300.000 de persoane în vara lui 2010. Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 5%, Taxa pe Valoarea Adăugată a fost majorată de la 20 la 23%. Impozitul pe venit şi cel pe profit au crescut cu 1,5 puncte procentuale. De asemenea, planul pe termen lung prevede ca bugetul Ministerului Apărării să fie diminuat cu 40% până în 2013.
Înainte de