Dacă este vorba de achiziţii de bunuri de la intern, TVA din facturile furnizorilor este deductibilă la beneficiar şi se evidenţiază în decontul de TVA în luna în care s-au emis şi primit facturile, în timp ce marfă se înregistrează în contabilitate în luna anterioară, la momentul primirii acesteia pe bază de aviz de însoţire sau alt document justificativ, conform fiscalitatea.ro.
Dacă este vorba de achiziţii intracomunitare de bunuri, taxa aferentă se evidenţiază în declaraţia recapitulativă şi în decontul de TVA (prin taxare inversă) aferent lunii în care au fost emise facturile conform art. 135 din Codul fiscal, deoarece data emiterii reprezintă momentul exigibilităţii taxei, în condiţiile în care facturile au fost emise înainte de data de 15 a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, chiar dacă faptul generator - achiziţia intracomunitară de bunuri - a avut loc în luna anterioară, când marfă a fost recepţionată. Dacă este vorba de emiterea facturilor pentru livrări de bunuri, art. 155 alin. 1 din Codul fiscal prevede obligaţia emiterii facturii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei. Astfel, în materia TVA, importantă este şi exigibilitatea taxei, care reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptăţită să solicite plata TVA.
De asemenea, la art. 134 alin. 3 din Codul fiscal este stabilită şi exigibilitatea plăţii TVA, care reprezintă data la care o persoană are obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului şi determină momentul de la care pot fi calculate accesorii. Având în vedere că, pe de o parte, taxa trebuie achitată până la data la care persoană impozabilă are obligaţia depunerii decontului de TVA, iar pe de altă parte, că în acest decont trebuie cuprinsă suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare, re