Comisia Europeană are reţineri privind deciziile emise de instanţele judecătoreşti din România privind proiectele cu bani europeni, a declarat Cătălin Vătafu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la sfârşitul săptămânii, la un seminar desfăşurat la Sinaia.
Comisia Europeană vrea ca Autorităţile de Management din România să nu se mai bazeze pe deciziile instanţelor judecătoreşti şi să aibă dreptul de a lua deciziile finale privind proiecte finanţate din bani europeni.
„Există în prezent o dezbatere între autorităţile române şi Comisia Europeană în ce măsură Autorităţile de Management ar trebui să se bazeze pe deciziile instanţelor judecătoreşti. CE vrea ca Autoritatea de Management să fie ultima verigă a acestui lanţ de decizii. Astfel, dacă Autoritatea de Management consideră, în pofida unui verdict dat de o instanţă judecătorească din România că unele cheltuieli dintr-un proiect au fost făcute cu nerespectarea legislaţiei naţionale sau comunitare, să aibă dreptul să nu plătească acei bani din fonduri structurale", a explicat Cătălin Vătafu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur).
Probleme la achiziţiile publice
În acest mod, Comisia Europeană îi rezervă dreptul de a refuza să deconteze banii pe proiectele care se atribuie în virtutea unor decizii judecătoreşti, dacă consideră că există nereguli. Astfel, statul român va trebui să suporte din bugetul naţional aceste cheltuieli.
„Decizia instanţelor româneşti se va aplica fără îndoială pentru că este suverană pe plan naţional, dar va avea ca sursă de finanţare bugetul de stat. În condiţiile în care Romania şi Bulgaria sunt sigurele ţări din Uniunea Europeană care se află sub supravegherea MCV, ţara noastră nu îşi permite să conteste deciziile CE", a spus Vătafu.
Secretar de stat Cătălin Vătafu a făcut aceste declaraţii în contextul în care să