Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), omenirea mai are cel mult 5 ani pentru a schimba infrastructura care poluează atmosfera planete. Altfel, va fi prea târziu, scrie National Geographic.
Pentru a menţine încălzirea globală sub pragul de două grade Celsius, cheltuielile la nivel global ar fi mult prea mari, iar viitorul climei terestre ar putea deveni unul sumbru dacă nu se face ceva în curând în privinţa emisiilor de dioxid de carbon.
"Suntem din ce în ce mai pesimişti, tot încercăm să tragem semnale de alarmă, însă ne este din ce în ce mai greu", spune Richard Jones, directorul AIE şi fost diplomat american. Pentru ca încălzirea globală să nu depăşească pragul de două grade Celsius (echivalentul a circa un trilion de tone de CO2), atunci construirea da fabrici şi uzine care funcţionează pe bază de combustibil fosil trebuie să înceteze până în 2017, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei. Infrastructura care se construieşte acum va fi responsabilă pentru 80% din trilionul de tone de dioxid de carbon emis în atmosfera terestră.
Pentru a nu depăşi pragul de două grade Celsius, toată infrastructura care se va construi de acum încolo trebuie să fie bazată pe energie verde şi nu pe combustibili fosili. Dacă noile infrastructuri nu respectă această regulă, atunci se poate ca în viitor să fim nevoiţi să scoatem din folosinţă infrastructura dăunătoare mult mai devreme decât am fi făcut-o în mod normal. Dacă se ia această măsură, atunci se vor pierde foarte mulţi bani.
"Dacă nu vor fi schimbări radicale în viitorul apropiat în privinţa tehnologiilor pe care le folosim, nu ne va fi bine. Din câte ne dăm seama, infrastructura viitorului nu va fi foarte diferită de ce avem acum, doar că va fi şi mai multă", spune Richard Newell, un economist în domeniul energiei de la Universitatea Duke. "Tranziţia de la energia produsă cu ajutorul com