Părinţii care au acumulat averi importante nu le garantează copiilor un viitor liniştit din punct de vedere financiar. Acest lucru se întâmplă pentru că multimilionarii tind să „uite" să-şi treacă rudele apropiate în testament.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, 5% din cei care au o avere cuprinsă între 1,2 milioane de euro şi 2,3 milioane de euro şi-au dezmoştenit deja rudele. Procentul creşte până la 13% în cazul celor care au averi de peste 12 milioane de euro.
S-a confirmat şi că banii creează tensiuni în sânul familiei, peste 37% din bogătaşi declarând că au avut parte de conflicte cu rudele apropiate din cauza banilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii „avuţi" îşi dezmoştenesc copiii pentru a evita ca aceştia să risipească averile câştigate de-a lungul întregii vieţi, şi nu în urma disputelor.
Patru din zece respondenţi consideră că urmaşii lor nu au capacitatea de a le proteja averea, iar 6% din bogaţii britanici cred că a moşteni bani nu te face la fel de fericit precum a munci pentru ei, aşa că şi copiii trebuie să lupte din greu pentru a dobândi averi pe măsură. Milionarii din Orientul Mijlociu, Africa sau America Latină sunt mult mai încrezători în descendenţii lor, fiind mult mai dispuşi să-şi lase averea pe mâna copiilor.
Experţii cred că rezervele britanicilor pot fi corelate cu rata mare de divorţuri şi de recăsătorii. „De când a doua şi a treia căsătorie a devenit un lucru normal, relaţiile sunt mai complexe, cu copii şi fraţi vitregi. De aceea e mai greu de împărţit averea", a explicat unul dintre specialiştii care au participat la elaborarea studiului.