Ministrul român de externe Teodor Baconschi a anunțat luni seară (14 noiembrie) că Finlanda acceptă parțial aderarea României și Bulgariei la spațiul comun fără frontiere Schengen, ceea ce aduce România mai aproape de aderare, chiar dacă Olanda va continua să se opună cu vehemență cel puțin până la sfârșitul acestui an.
„Nu-mi fac mari iluzii că Olanda îşi va flexibiliza poziţia până la Consiliul din decembrie", a spus Baconschi. "Dar suntem aproape," a adăugat acesta, amintind că Franța și Germania sprjină aderarea României și Bulgariei la spațiul comun fără frontiere, precum și Parlamentul European, Comisia Europeană și șeful Consiliului European, Herman Van Rompuy, care la ultimul consiliu al miniștrilor de justiție și afaceri interne (JAI) a propus aderarea în trepte a României, mai întâi cu granițele aeriene și maritime în martie 2012, iar apoi prin luarea unei decizii în iulie 2012 privind aderarea cu granițele terestre.
"Acesta este un pas foarte important pentru a obține unanimitate în Consiliu," a spus Baconschi, anunțând, de fapt, primele vești bune din ultimul an privind aderarea României la spațiul Schengen, care era, inițial, prevăzută pentru prima jumătate a anului acesta (2011).
Ministrul român de externe l-a invitat pe omologul său finlandez să viziteze România la începutul anului viitor(2012) și a mai invitat ofițeri finlandezi să se alăture celor români în punctele de frontieră, pentru a-i asigura că granițele sunt păzite conform regulilor Schengen.
FOTO (jos): Odată cu aderarea României la zona Schengen sporesc şi măsurile de securitate la hotarele ţării
Potrivit şefului diplomaţiei române, Finlanda şi-a exprimat "parţial opinia", aşteaptând cu "speranță" încă o evaluare pe raportul UE privind progresele în privinţa sistemului judiciar (al Mecanismului pentru Cooperare și Verificare, MCV) în februarie, dar