Omul de afaceri Nikolaus Mann este cercetat pentru devalizarea celei mai mari investiţii germane din vestul României. Prejudiciul este estimat la 360 milioane de lei.
Cea mai mare investiţie germană în Vestul României a fost, practic, închisă după ce tribunalele din Bucureşti şi Braşov au aprobat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva socie tăţilor componente ale grupului Aton Transilvania.
În jurul acestora s-au strâns creditori reali şi pretinşi care vor să se înfrupte din ce a mai rămas din investiţia de sute de milioane de euro.
Modul în care a fost devalizată investiţia nemţilor este cercetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara.
Procurorul Antonio Sandu a calculat un prejudiciu de 360 de miloane de lei şi a de clanşat urmărirea penală împotriva omului de afaceri Nikolaus Mann, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional.
Investiţie de 200 milioane euro
În 2006, renumitul concern german Aton GmbH a decis să investească masiv în agricultura din partea de vest a României. Nemţii au ales să colaboreze cu un grup de firme cu sediul la Sînandrei, o comună limitrofă Timişoarei, înfiinţat şi condus de Nikolaus Mann, un bănăţean repatriat după 1990.
Mario Helmig Lutz (patronul Aton GmbH) a bătut palma cu Mann şi aşa a apărut concernul Aton Transilvania ca urmare a investiţiei de peste 200 de milioane de euro, Aton Transilvania devine cel mai mare investitor din zona de vest a ţării.
Aton a ajuns să lucreze pe 40.000 de hectare, dar s-a extins şi în alte domenii, având, la un moment dat, 2.500 de angajaţi.
Plângeri penale
Convieţuirea paşnică nu a durat prea mult. Germanii l-au acuzat pe Nikolaus Mann că a înfiinţat o nouă firmă, Euromobile, care ar fi funcţionat precum o căpuşă, păgubos pentru grupul Aton în urma unei plângeri penale a ger