Coaliţia renunţă la ideea Parlamentului unicameral. Liderii formaţiunilor aflate la Putere au convenit luni asupra comasării alegerilor în noiembrie 2012, reducerii numărului de parlamentari la 388 şi menţinerii Parlamentului bicameral. Euro-parlamentarul PDL, Cristian Preda, spune la RFI că numărul parlamentarilor ar trebui redus la 300, pentru ca măcar una dintre întrebările de la referendumul din 2009 să fie respectată de clasa politică.
Reporter: Cum priviţi compromisul de astăzi din coaliţie?
Cristian Preda: Cred că e tot ce poate fi convenit în acest moment între UDMR şi PDL. UDMR se teme de pierderea unor poziţii pe care le-a deţinut din '90 încoace şi cred că asta explică şi compromisul legat de numărul total al parlamentarilor şi respectiv compromisul legat de bicameralism.
Rep.: Dar asta ce înseamnă, că PDL renunţă oficial la ideea Parlamentului unicameral?
C.P.: Rămâne să vedem ce spune şi preşedintele, care a susţinut întotdeauna că ambele rezultate ale referendumului trebuie puse în aplicare. E oricum de salutat faptul că încep să se mişte lucrurile şi-n această privinţă. Poate nu era rău dacă un compromis de tipul următor ar fi fost găsit şi anume: în condiţiile menţinerii bicameralismului, ar fi fost poate preferabilă o reducere a numărului total de deputaţi şi senatori până la 300, astfel încât măcar unul dintre referendumuri să fie respectat, pentru că altfel, în fine, nu vorbesc în numele lui, dar presimt că preşedintele va reacţiona, reamintind rezultatele referendumului care a avut loc în 2009.
Rep.: Diverşi lideri ai PDL au susţinut în ultimele luni că rezultatul referendumului trebuie respectat. Acum, partidul pare că-şi schimbă poziţia complet. Nu e neobişnuit?
C.P.: Cred că nu este ultimul moment din acest dialog şi din această deliberare. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, dacă