Apa de mare, uleiul esenţial de eucalipt şi ceaiul de cimbrişor ne ajută să respirăm mai uşor atunci când suntem răciţi.
Nasul înfundat este una dintre cele mai sâcâitoare manifestări ce apar pe fondul virozelor respiratorii. Să nu uităm totuşi că o astfel de problemă poate apărea şi în cadrul altor boli şi că folosirea picăturilor nazale poate da dependenţă. „Înfundarea nasului este efectul unor afecţiuni şi nu cauza lor. De aceea, este important să tratăm cauza (de exemplu, deviaţie de sept nazal, hipertrofie a cornetelor nazale sau sinuzită maxilară), nu doar simptomul. Dacă s-a instalat dependenţa, trebuie să se renunţe imediat la picăturile care au produs-o", spune medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitatul Clinic „Colţea" din Bucureşti. În schimb, există o gamă variată de produse naturale care ajută la descongestionarea căilor nazale şi care nu provoacă dependenţă şi nici efecte secundare.
Apă de mare, pentru spălături nazale
O metodă eficientă şi simplă de a desfunda nasul sunt spălăturile cu apă de mare, dimineaţa şi seara, până la dispariţia simptomelor. Apa de mare este îmbogăţită cu oligoelemente precum cupru, magneziu şi zinc ce ajută la combaterea infecţiilor şi inflamaţiilor. Aceasta poate fi folosită sub formă de spray şi se poate achiziţiona din farmacii. „Apa de mare poate fi folosită ca atare sau în combinaţie cu propolis şi cu echinacea", menţionează apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.
O altă soluţie sunt şi spălăturile căilor nazale cu apă salină. Se dizolvă o linguriţă rasă de sare grunjoasă într-un litru de apă, iar soluţia se fierbe timp de 20 de minute. Se lasă să se răcească, iar atunci când este călduţ, se pune în podul palmei şi se trage lichidul pe nas.
Ulei esenţial de eucalipt pentru inhalaţii
Pentru a respira mai uşor, specialiştii recomandă adesea inhalaţiile cu ulei esenţ