Guvernul finlandez a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen, urmând să susţină varianta aderării în doi paşi, cu o deschidere iniţială a punctelor de frontieră din aeroporturi şi maritime, urmate de cele terestre.
Ministrul Afacerilor Europene de la Helsinki, Alexander Stubb, a declarat luni că ţara sa nu se mai raliază opoziţiei Olandei şi a devenit adepta variantei de compromis.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat în această după amiază, la Bruxelles, că autorităţile de la Helsinki luaseră vinerea trecută decizia de a susţine actualul compromis pe Schengen: aderarea în etape.
Stubb a arătat că Finlanda va susţine alături de celelalte ţări membre varianta deschiderii frontierelor aeroportuare şi maritime din România şi Bulgaria în martie 2012, ulterior urmând să se discute în iulie despre un termen pentru frontierele terestre.
"Vom încerca în continuare să ne asigurăm că sistemul Schengen va rămâne cât mai impenetrabil, că cerinţele legate de criminalitatea organizată, statul de drept şi măsurile anticorupţie vor fi îndeplinite", a spus ministrul finlandez.
România şi Bulgaria nu au reuşit încă să convingă, de la aderarea la UE în 2007, celelalte state membre în privinţa eficacităţii reformelor anticorupţie şi a măsurilor de combatere a crimei organizate, notează Reuters.
La Consiliul JAI din septembrie Olanda şi Finlanda au respins compromisul susţinut de celelalte state membre privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, arătând că încă nu au făcut suficiente progrese în combaterea corupţiei.
România şi Bulgaria au reuşit îndeplinirea cerinţelor tehnice pentru aderarea la zona Schengen, prevăzută iniţial pentru anul acesta.