Consilierul local braşovean, Mihai David, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica, a fost acţionat în instanţă de administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, alături de alţi doi membri ai CA-ului amintit – Ionica Raicu şi Florentina Constantinescu, dar şi de preşedintele acestui for de conducere, Tudor Şerban. Cei patru sunt acuzaţi că au prejudiciat compania prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decât preţul pieţei. Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată săptămâna trecută la Tribunalul Bucureşti.
„Fondul Proprietatea a decis să ia măsuri legale împotriva membrilor Consiliului de Administraţie, considerând contractul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind un contract preferenţial, încheiat la un preţ mai mic decât preţul pieţei, aducând astfel prejudicii majore Hidroelectrica”, se spune într-un comunicat al administratorului FP.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat în luna octombrie la Bucureşti că la nivelul Comisiei Europene se analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei.
Almunia a precizat că instituţia pe care o reprezintă a fost întotdeauna vigilentă la formele indirecte de ajutor de stat, inclusiv când au fost acordate sub forma reducerilor de tarife pentru anumiţi clienţi industriali.
Conducerea Hidroelectrica a precizat, ca reacţie la afirmaţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene, că niciunul dintre contractele bilaterale de vânzare a energiei electrice, implicit către Alro şi ArcelorMittal Galaţi, nu se încadrează în categoria ajutorului de stat întrucât toate aceste acorduri au preţuri mai mari decât cele de producţie.
Combinatu