Agenţia Naţională Antidrog Galaţi a prezentat recent rezultatele celui de-al doilea studiu naţional privind prevalenţa consumului de droguri în sistemul penitenciar din România.
În vederea obţinerii de informaţii care să permită dimensionarea programelor de intervenţie adaptate nevoilor specifice acestui tip de populaţie, Agenţia Naţională Antidrog a realizat în anul 2011, în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cel de-al doilea studiu privind dimensiunea şi tendinţele înregistrate în consumul ilicit de droguri, alcool şi alte substanţe în rândul deţinuţilor, precum şi a implicaţiilor comportamentului adictiv asupra stării de sănătate a persoanelor din mediul penitenciar.
Scopul acestui proiect l-a constituit crearea cadrului ştiinţific necesar dezvoltării serviciilor adresate persoanelor dependente de droguri, medicamente sau alcool din penitenciare, în special a celor de asistenţă medicală şi psihologică, dar şi pe cele de reducere a riscurilor asociate (harm reduction), în deplină concordanţă cu unul dintre obiectivele Strategiei Naţionale Antidrog 2005-2012.
Metoda de cercetare utilizată a fost ancheta sociologică pe bază de chestionar. Eşantionul stabilit a fost de 2100 respondenţi (2064 de chestionare valide), reprezentativ naţional pentru populaţia ţintă instituţionalizată din mediul penitenciar, cu vârsta mai mică de 64 de ani. Selecţia persoanelor incluse în eşantion s-a făcut din toate cele 31 de penitenciare existente în România (penitenciare de maximă siguranţă, cu regim închis sau semideschis, spitale penitenciar, centre de reeducare, penitenciare pentru minori şi tineri), metoda de eşantionare fiind una probabilistică, stratificată şi multistadială.
Chestionarul a conţinut 87 întrebări (350 de variabile) referitoare la cunoştinţele, atitudinile şi practicile de consum, fiind structurat pe 5 secţiuni (alcool, tr