Luni este o zi decisivă pentru zona euro, pentru că Banca Centrală Europeană (BCE) va decide dacă va stimula economia europeană, acum că Berlusconi a demisionat, scrie Business Insider.
Acest lucru nu le convine deloc germanilor, care urăsc ideea inflaţiei şi a tiparniţei de bani, mai scriu jurnaliştii americani.
Edificator în acest sens este un interviu acordat de şeful Bundesbank (Banca Centrală Germanp), Jens Wiedmann, pentru Financial Times.
"Noi (n.r. BCE) avem o misiune şi trebuie să ne respectăm această misiune. Fixarea unei dobânzi diferenţiate pentru o anumită ţară în mod clar nu face parte din misiunea noastră. Astfel, s-ar garanta un anumit cost de refinanţare pentru un guvern, iar acest lucru ar reprezenta o finanţare monetară (n.r. lucru interzis băncilor centrale). Scopul SMP (Programul de Securitate a Pieţelor) este să se ocupe de pieţele disfuncţionale, nu să asigure o anumită risipire într-o anumită ţară", a declarat Wiedmann.
Întrebat dacă piaţa obligaţiunilor din Italia este disfuncţională, Wiedmann a declarat că nu ar folosi acest termen. "Ceea ce vedem este o reacţie la problemele politice din Italia şi o lipsă a implementării unor măsuri. Nu aş considera piaţa din Italia disfuncţională. Te poţi întreba dacă nu cumva e vorba despre vreo exagerare, dar principala problemă o reprezintă situaţia politică din Italia. Pe aceasta nu o putem rezolva", a spus şeful Bundesbank.
Wiedmann a vorbit şi despre rolul băncilor centrale, în vremuri de criză. "Rolul este foarte clar definit. Să asigure stabilitatea preţurilor şi să susţină autorităţile competente care să asigure stabilitatea financiară. În această formulare, e clar că responsabilitatea pentru stabilitatea financiară aparţine guvernelor. Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi succesorul său, Mecanismul de Stabilitate Europeană, reprezintă nişte instrumente