Deşi a notificat Vama că importă piese care sunt asamblate la Jucu, în realitate Nokia aducea produse deja finite, care nu se calificau pentru scutirea de taxe şi care erau doar mutate dintr-o cutie în alta de români, acuză autorităţile.
Cu mai puţin de două luni înainte de a fi închisă, fabrica de la Jucu - Cluj - a Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, se află în centrul unui scandal cu o miză de 10 milioane de dolari.
După doi ani de controale, autorităţile vamale din România susţin că au descoperit o "portiţă" folosită de firma finlandeză pentru a evita plata unor taxe de 10 mil. dolari: compania declara la Vamă că importă piese pentru baterii şi încărcătoare de mobile care sunt asamblate de români, dar în realitate aducea din China, SUA şi Taiwan produse deja finite care erau vândute aşa cum erau primite. Singura intervenţie a angajaţilor români în acest proces era mutatul produselor dintr-o cutie în alta, a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele ANAF Viorel Comăniţă.
"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal a unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul şi celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajaţii doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comăniţă, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.
Comăniţă a arătat că Nokia a încălcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevăd scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate în state din spaţiul comunitar, astfel încât să nu mai poată fi readuse în starea iniţială. Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din