Cheltuielile bugetare totale ar urma să ajungă anul viitor la 206,5 mld. lei, în uşoară creştere faţă de nivelul prognozat pentru acest an.
Ministerul Finanţelor promite că va îmbunătăţi şi va prioritiza cheltuielile pentru investiţii, care ar urma să urce la 37,8 mld. lei.
Aceste cheltuieli sunt prevăzute să deţină o pondere de 6,5% în PIB anul viitor şi 18,3% din totalul cheltuielilor bugetare, contribuind astfel la stimularea creşterii economice. Însă şi cheltuielile cu bunuri şi servicii vor continua să crească anul viitor, până la 31,7 mld. lei.
Bunurile şi serviciile au însemnat constant, în ultimii ani, peste 5% din PIB, adică 14% din bugetul general consolidat, în condiţiile în care ponderea veniturilor în PIB se situează la 32-33%.
Ajustări se vor face la nivelul cheltuielilor de personal, unde va continua trendul descendent şi anul viitor, până la 6,9% din PIB, de la 7,5% în acest an. Pe scădere uşoară vor fi în 2012 şi cheltuielile cu asistenţa socială.
Şi în acest an Guvernul a reuşit să reducă cheltuielile de personal şi pe cele cu asistenţa socială, dar cheltuielile de bunuri şi servicii şi-au continuat ascensiunea cu ritmuri de creştere de peste 10%-15% faţă de anul trecut.
Pe termen mediu, autorităţile române urmăresc restructurarea cheltuielilor publice în sensul ajustării celor curente la niveluri sustenabile, în vederea reducerii deficitului bugetar şi orientării cheltuielilor discreţionare către proiecte de investiţii, care reprezintă pilonii principali pe baza cărora s-a construit cadrul bugetar.
Totodată, Finanţele îşi propun să continue politica de reducere şi de prevenire a apariţiei de arierate.
Cheltuielile bugetare totale ar urma să ajungă anul viitor la 206,5 mld. lei, în uşoară creştere faţă de nivelul prognozat pentru acest an.
Ministerul Finanţelor promite că va îmbunăt