Actorul Ion Caramitru îi acuză pe „emanaţii Revoluţiei“ că au plăsmuit diversiunile din decembrie 1989 pentru a-şi spori credibilitatea. În cea de-a doua parte a interviului despre implicarea sa în Revoluţia din 1989, Ion Caramitru intră în culisele luptelor pentru putere.
Afirmaţiile sale lovesc în tabăra „emanaţilor": „Iliescu a venit să ia puterea de-a gata", „Sergiu Nicolaescu a fost un pion al planului de succesiune", „existenţa teroriştilor a fost o intoxicare menită să aducă o doză de credibilitate noii puteri". Ion Caramitru comentează şi imaginile filmate în după-amiaza de 22 decembrie, când a vorbit la microfonul instalat în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, dând comenzi militarilor care trăgeau în Biblioteca Universitară şi în Muzeul de Artă.
„Adevărul": Domnule Caramitru, imaginile cu dumneavoastră şi cu Mircea Dinescu anunţând victoria Revoluţiei sunt arhicunoscute. Ce se întâmpla însă dincolo de camerele de luat vederi, unde se dădeau luptele pentru putere?
Ion Caramitru: La scurt timp după anunţul nostru au început să vină acolo tot felul de demnitari ceauşişti - Cornel Burtică, Popescu - „Dumnezeu" şi alţii. La un moment dat stăteam turceşte lângă o cameră şi, când am ridicat capul, l-am văzut pe „Dumnezeu" lângă mine. M-am ridicat şi l-am dat afară: „Ce cauţi aici, 'tu-ţi Dumnezeu' mă-tii, ieşi afară!". Era haos acolo. Abia după-amiază, după venirea lui Iliescu, a început să se facă ordine. Iliescu şi oamenii lui n-au apărut în direct decât după ce l-au pus la păstrare pe Ceauşescu. După ce au aflat că e prins şi arestat la Târgovişte, atunci abia a avut Iliescu curaj să apară la TVR cu ceilalţi.
Ion Iliescu a vorbit prima dată la TVR, din Studioul 4, pe 22 decembrie, ora 14.40. Din amintirile martorilor, Nicolae Ceauşescu a fost preluat de Miliţia Dâmboviţa în jurul orei 14.45-14.50, ia